ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЕ

и Няма коментари

Силата на ума – избирай разумно!

 

Един от най-важните уроци, който трябва да овладеем е, че по своята същност нашето здраве е в собствените ни ръце. Всеки ден, всеки час от нашия живот, ние можем да направим – и правим – своя избор дали да бъдем здрави, или болни. Ако се храним лошо и не правим подходящи упражнения и практики, ако живеем неправилно, отдадени на отрицателни емоции,  ако се натоварваме с прекалено много работа и напрежение, ние създаваме благоприятни условия за болести. Когато непрекъснато правим неразумен избор, природата се намесва и в крайна сметка, благодарение на своя разум, ни поставя натясно: разболява ни и дава шанс да си починем и да премислим отново своя избор. Когато избираме разумно, природата ни възнаграждава с щастие и здраве.

За постигане на психически, физически и емоционален баланс, много подходящи са някои практики, базирани на принципите в Тай Чи и Дао на осемте посоки и Техниката Емметт. Посочените практики, благоприятстват и за постигане на хармония на вътрешното себеусещане и заобикалящата ни среда и изчистват натрупваните във времето физически и мисловни модели на поведение.


Умът е архитектът на тялото ни, а тялото – отражение на мислите ни!

Ако се задушаваме от страх, гняв и неизразени емоции, тези  „менталните токсини“, оказват влияние и върху физическото ни тяло. Една от тайните, за да се справим с тях е в практиката на умствения контрол, която се състои в улавянето, осъзнаването и заменянето  на тези мисли с други, по-здравословни и положителни възприятия. В мига, в който осъзнаем, че мислите определят здравето ни, половината път към балансиране и постигане на по-добро здраве е изминат.

Приемайки, че умът и тялото са неразривно свързани, става разбираемо, че и нашите мисли и чувства имат силата да въздействат не само на състоянието на ума, но и на физическото ни самочувствие. Всяка мисъл и емоция в действителност задейства биохимична реакция в организма. Ето защо, запазването на здравомислието е жизненоважна част от предпазването на здравето ни като цяло. Точно както положителните емоции повишават енергийните ни нива и желанието ни за живот, отрицателните емоции – като гняв, тревожност, вина, завист, страх – потискат организма и могат да отключат много здравословно проблеми и депресия.

 


Правете правилните неща – правилното поведение е път към умиротворен ум и ключов момент за придобиване на добро здраве

 

 • Ако се страхувате, мислете си за ситуация, в която ще се чувствате в безопасност.
 • Ако се гневите, опитайте да мислите върху умиротворяваща сцена или ситуация.
 • Ако потискате емоциите – опитайте да ги разпознаете и предприемете стъпки да намерите решение.
 • Използвайте интелигентността си да измерите качествата и точността на вашите мисли. Дали те са правилният отговор, недоразумение или свръхреакция?
 • Споделяйте тревогите си с другите, това помага да се ориентирате в проблемите, изчиства ума от отрицателни мисли и поправя неправилните възприятия.

Как различните отрицателни емоции влияят върху работата на вътрешните ни органи

Нашите органи са „врати“, чрез които се проявяват емоциите. Отрицателните ни емоции не са истинската ни природа, защото водят до нещастия и ако станат хронични, накрая до болест и дори смърт. От друга страна, добродетелите поддържат и укрепват щастието, доброто здраве и живота. Отрицателните емоции могат да потиснат имунната ни система, да изцедят енергията ни и да разпилеят жизнената ни сила. Ако те възникват често и остават без внимание, започват да се превръщат в навик.

 

БЕЛИ ДРОБОВЕ

Когато белите дробове са слаби, във вас се надига тъга, скръб, и депресия.

Задръстването в белите дробове, води до:

 • Сухо, възпалено гърло;
 • Циреи в носа и устата;
 • Зъбобол;
 • Запек;
 • Задух, плитко дишане
 • Изпотяване, умора, кашлица
 • Чести настинки и грип,
 • Алергии, астма
 • Суха кожа
 • слаби колена
 • болки ниско в гърба
 • тъмно оцветена урина

Депресията и меланхолията могат да засегнат белите дробове, но също така и дебелото черво, кожата, като често срещаните симптоми са запек, нисък кислород в кръвта и затруднения в дишането

Ако белите дробове са силни, ще разтопите всяка тъга или отрицателно чувство, освобождавайки пространство за навлизане на смелостта и чувството за справедливост.

 

БЪБРЕЦИ

Когато енергията на бъбреците е слаба, се появяват страх и несигурност. Как да трансформираме отрицателните емоции в положителни? Изразете себе си, вместо да „бутилирате“ ненужните емоции в себе си. Практикуването на йога и медитация, ходенето пеш, слушане на музика, правенето на масажи са някои от методите за справяне. Всички добри енергии, които пораждаме вследствие, се натрупват в енергийното ни тяло и се превръщат в „храна“ за „отглеждане“ и развитие на физиката и духа ни.

СЪРЦЕ

Когато сърцето е прегрято, резултатът е омраза, жестокост, нетърпение.

Когато сърцето е отворено, човек изпитва любов, радост, щастие, честност и уважение.

Сърцето е свързано с такива отрицателни емоционални енергии, като сприхавост, арогантност и жестокост.

Емоции: Липса на ентусиазъм и жизненост, умствено безпокойство, депресия, безсъние, отчаяние.

Симптомите на сърдечния дисбаланс: Безсъние, сърцебиене и неравномерен сърдечен ритъм, прекомерно сънуване, лоша дългосрочна памет, психични разстройства.

 

ЧЕРЕН ДРОБ

Когато Черният дроб е прегрят, се появяват емоции, като гняв, ярост, агресия и избухливост. Когато сме неспокойни, препълнени с мисли и чувства, реагираме на всичко и често се гневим и разпиляваме жизнената си сила. За да се успокоим, трябва да се концентрираме върху нещо.

 

СТОМАХ И ДАЛАК

Прекаленото безпокойство и преувеличената загриженост, са от емоциите, които могат да повлияят отрицателно върху здравето на далака и стомаха.
Един от начините да се предпазим е да си намерим хоби, да релаксирме по-често и да се радваме на хубави мисли.

 


Живейте балансирано!

Хората, които имат добро емоционално здраве, осъзнават своите мисли, чувства и поведение. Те са се научили по здравословен начини да се справят със стреса и проблемите, които са нормална част от живота. Те се чувстват в хармония със самите себе си и имат здрави взаимоотношения с околните.

Доброто емоционално здраве и духовно развитие определят качеството на вътрешната ни енергия, чието количество е също толкова важно, колкото и свободното ѝ протичане по меридианите в тялото.

 

Когато сме в добро емоционално здраве, по-лесно и ясно осъзнаваме своите мисли, чувства и поведение и сме в състояние да ги контролираме.  Ако се опитаме да разпознаваме емоциите си (които са неделима част от живота) – гняв, тъга, тревожност, обида и причините за появата им, можем да се научим как да се справяме с тях и да управляваме и емоционалното си здраве. И ще се чувстваме в хармония със себе си и ще градим здрави взаимоотношения. Лошото емоционално здраве отслабва имунитета ни, а някои от признаците за това са:

 • болки в гърба
 • промяна в апетита
 • болка в гърдите, задух
 • запек или диария
 • сухота в устата
 • обща умора
 • главоболие
 • високо кръвно налягане
 • безсъние (проблеми със съня)
 • замаяност
 • сърцебиене, изпотяване
 • сексуални проблеми
 • наддаване или загуба на тегло.

За! добрата енергия!

Енергията в тялото ни си има ядро, което събира всички емоции, които живеят у нас – и положителните и негативните. И под влияние на различни ситуации и емоциите, които ни владеят в момента, това ядро изпраща лъчите си към всеки орган или система от нашето тяло. Когато емоцията е негативна, тези лъчи носят импулсите на негативен заряд. И когато този заряд улучи точното място на някой и без това претоварен орган – се получава и страдание, и болка, и болест. Затова, преди да „гримирате“ мислите и отрицателните емоции  и заблудите съзнанието си, по-добре го отворете! Преди да вземете решение и предприемете действие – обмислете го!

Превърнете лимоните в лимонада, и трансформирйате стресиращите обстоятелства във възможности за да успеете да:

 • повишите жизнения си потенциал и благополучие
 • балансирате тялото и ума си
 • да оцелявате, въпреки проблемите си
 • функционират правилно всичките Ви органи
 • положителна промяна и личностно израстване, чувство за самоувереност и възстановяване.

Методите, които Ви предлагаме са физическо съприкосновение с тялото за фина настройка на мисли, чувства и поведение, които ще превърнат негативните обстоятелства (болестите, блокажите, болките и т.н) във възможности. Тези методи са активен процес, който включва не само идентификация на проблема, но и предлагат индивидуален подход, постоянство и ангажираност за преодоляването му.

 

 

За да сте в добро емоционално здраве, трябва да се погрижите за тялото си, за да достигне то пълния си потенциал. Понякога, само методите за релаксация, като медитация, йога и слушане на музика, невинаги са достатъчни. В тяхна подкрепа са практики и техники, които в единство с останалите препоръки затварят цикъла за превенция, излекуване,  баланс и трансформиране на отрицателните аспекти – Чи ней Цанг, Емметт техника, Перцептивна остеопатия, Авторски Рудраакша енергиен масаж, Детоксикиращ лимфодренажен масаж, Тнагентор-подводно струеви масаж, Енергийна терапия – Рейки, Осмотермия – терапия за тяло и др.

 

Успокойте ума и тялото си и подобрете емоционалното си здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.